Činjenično zasnovano izvještavanje najbolja odbrana od tužbi

cinjenicno-zasnovano-izvjestavanje-najbolja-odbrana-od-tuzbi

Novinarke i novinari iz različitih medija, njih desetak, učestvovalo je 14. i 15. februara u obuci koju je organizovao Sindikat medija Crne Gore, s nazivom „Činjenicama protiv tužbi“.

Cilj obuke bio je upoznavanje učesnika s najčešćim razlozima za tužbe uz naglasak na povećanje profesionalnog odnosa medija, kao najboljeg načina odbrane od istih. Novinarima i novinarkama je predstavljena i metodologija praćenja ovih slučajeva pred crnogorskim sudovima, kako bi bili osposobljeni da u narednom periodu budu dio monitoring tima.

Novinarka Tamara Skrozza učesnicima je govorila o odgovornosti medija, primjerima cenzure i autocenzure. Posebno je istakla važnost poštovanja etičkih načela koja regulišu novinarsku profesiju. Kroz primjere iz prakse, Skrozza je naglasila neophodnost posebne pažnje kada se izvještava o maloljetnicima i žrtvama nasilja.

Pravnik Milorad Marković i advokat Mirko Bošković govorili su o pravnim standardima kada je u pitanju poštovanje prava ličnosti i pretpostavke nevinosti, uz osvrt na presude Evropskog suda za ljudska prava.

Naglasili su važnu ulogu medija kada je sloboda izražavanja u pitanju, ali da ta sloboda nije apsolutna i da je ograničena drugim pravima, posebno pravom na privatnost onih o kojima se izvještava.

Učesnicima obuke predstavljeni su načini praćenja suđenja slučajeva pokrenutih protiv novinara i medija, i prikupljanja relevantnih informacija o njima, koje će biti važne za finalni izvještaj o sudskoj praksi u ovoj oblasti.

Obuka je realizovana u okviru projekta „More facts, less insults“, koji realizuju Sindikat medija Crne Gore i novinska agencija Mina, uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.