Aktivnosti

Vještačka inteligencija i položaj mladih u novinarstvu

foto: IFJ

Sindikat medija Crne Gore bio je domaćin dvodnevne internacionalne radionice održane 1. i 2. oktobra u Podgorici, u okviru UnionToUnion projekta, na kome je SMCG partner već duži niz godina.

Tema skupa, u organizaciji Međunarodne federacije novinara (International Federation of Journalists – IFJ) bili su izazovi i mogućnosti koje vještačka inteligencija (AI) donosi novinarstvu, kao i položaj mladih medijskih radnika u današnjem dinamičnom medijskom okruženju.

Fokus prvog dana radionice bio je na angažmanu mladih u medijima i jačanju sindikata u regionu Zapadnog Balkana. Milos Panić i Ivana Vlaović, predstavnici IFJ (Međunarodne federacije novinara) Youth Media Worker grupe, podijelili su svoja iskustva o tome kako uključiti mlade radnike u sindikalne aktivnosti i poboljšati njihove uslove rada.

foto: IFJ

Diskusijom su obuhvaćeni i budući projekti sindikata i podrška mladim radnicima u medijskom sektoru, sa posebnim osvrtom na alternative za održivi razvoj sindikalnih organizacija u regionu.

Drugog dana radionice, fokus je bio na uticaju AI u zemljama Zapadnog Balkana.

Otvarajući sesiju, Jeremy Dear, konsultant IFJ-a, govorio je o transformaciji radnih mjesta uslovljenoj sve većom primjenom vještačke inteligencije, te o ključnim izazovima s kojima se novinari suočavaju u novoj digitalnoj eri.

foto: IFJ

Tim Dawson, zamjenik generalnog sekretara IFJ-a, predstavio je trenutne zakonske regulative o AI, uključujući deklaracije Evropskog savjeta i SAD zakone, naglašavajući važnost etičke upotrebe vještačke inteligencije u medijima.

Učesnici su imali priliku da kroz predavanja i grupne aktivnosti, predvođene stručnjacima sa Univerziteta u Kembridžu, Tomaszom Hollanekom i Raphaelom Hernandesom, razmotre kako AI utiče na odgovorno novinarstvo. Tokom te sesije, polaznici su analizirali slučajeve gdje se AI koristi za proizvodnju novinskih sadržaja, ali su takođe upoznati sa alatima koji pomažu u očuvanju novinarske etike i integriteta u eri digitalizacije.

Završni dio radionice bio je posvećen etici u medijima i preporukama za sindikalni pristup u regulaciji AI tehnologija.

Zaključeno je da je ključno razvijati strategije koje će omogućiti balans između tehnološkog napretka i očuvanja novinarskih standarda, posebno u oblasti zaštite privatnosti i autorskih prava.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.