Aktivnosti

Mreža za unapređenje uslova rada medijskih radnika

Photo: Pexels

Sindikat medija Crne Gore (SMCG), zajedno s pet prijateljskih sindikata, potpisnik je Memoranduma o saradnji. Ovaj važan sporazum uključuje Sindikat novinara Hrvatske (SNH), Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika Makedonije (SSNM), Sindikat novinara Srbije (SINOS), Sindikat novinara Turske (TGS) i Granski sindikat kulture, umjetnosti i medija “Nezavisnost” iz Srbije.

Glavni cilj Memoranduma je uspostaviti okvir za saradnju kako bi zajednički radili na poboljšanju uslova rada za medijske radnike. Potpisnici Memoranduma će sarađivati na unapređenju radnih uslova u medijima u svojim zemljama, pridržavajući se europskih standarda, zagovarajući prava novinara i drugih medijskih radnika, promovišući kolektivne ugovore, razmjenjujući najbolje prakse te podstičući inkluziju i raznolikost u medijskom sektoru.

U skladu sa zaključcima godišnjeg sastanka Europske federacije novinara (EFJ) održanog 23. i 24. juna 2024. u Prištini, potpisnici Memoranduma će aktivno sarađivati i podržavati EFJ u nastojanju da osigura finansiranje za potencijalno obnavljanje LAREG+ programa za razdoblje 2025.-2029. godine. Takođe, podržaće regionalnu saradnju pomažući sindikatima u uspostavljanju regionalne mreže za radna prava te osigurati održivost te mreže kroz projekte ili druge načine.

Što ćemo raditi?

– Unapređenje radnih prava: Zajedničko zagovaranje poboljšanja radnih prava novinara u zemljama gdje djeluju sindikati potpisnici. Idektifikovanje ključnih problema s kojima se suočavaju medijski radnici i stvaranje regionalnog odgovora na rastuće izazove.

Zajedničko praćenje europskih standarda: Praćenje razvoja europskih standarda u vezi s medijskim slobodama i poboljšanjem položaja novinara te stvaranje zajedničkih inicijativa za zakonodavne promjene.

Zagovaranje: Saradnja u zagovaranju prava i interesa novinara na nacionalnoj i nadnacionalnoj osnovi, uključujući predstavljanje jedinstvenih stavova o prijedlozima politika.

Promovisanje važnosti kolektivnih ugovora: Podizanje svijesti o važnosti kolektivnih ugovora u medijskom sektoru i rad na njihovom uspostavljanju i održavanju.

Razmjena dobrih praksi i znanja: Organizacija zajedničkih radionica, seminara i konferencija za razmjenu iskustava i strategija koje mogu poboljšati radne uslove novinara.

Uključivanje mladih novinara i studenata novinarstva: Uključivanje mladih novinara i studenata novinarstva u aktivnosti sindikata putem mentorstva, praksi i obrazovnih inicijativa.

– Isticanje položaja novinarki: Zagovaranje rodne ravnopravnosti, rješavanje pitanja poput razlika u platama i uznemiravanja na radnom mjestu, te promovisanju liderskih mogućnosti za žene.

– Promovisanje inkluzije i raznolikosti: Aktivno promovisanje inkluzivnosti i raznolikosti u medijskom sektoru, te podršku nedovoljno zastupljenim grupama.

– Međunarodna saradnja: Strane će aktivno sarađivati sa drugim sindikatima iz oblasti medija koji djeluju u okviru Evropske i Međunarodne federacije novinara, a sve u cilju izgradnje što čvršće mreže organizacija koje se bore za poboljšanje uslova rada u medijima i očuvanje novinarske profesije.

Kako ćemo raditi?

Stranke će se redovito sastajati, najmanje dva puta godišnje, kako bi pratili napredak, raspravljali o izazovima i planirali buduće aktivnosti u skladu s ciljevima Memoranduma. Takođe, mogu uspostaviti zajedničke odbore ili radne grupe za rješavanje specifičnih pitanja ili projekata te osigurati otvorenu i transparentnu komunikaciju i pravovremeno dijeljenje relevantnih informacija.

Ovaj Memorandum predstavlja značajan korak naprijed u jačanju regionalne saradnje i poboljšanju radnih uslova za novinare u cijelom regionu, istovremeno promovišući slobodu medija i sigurnost novinara na radnom mjestu.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.