Saopštenja

Sindikat RTV Pljevlja: Ugrožena egzistencija 33 radnika i 10 porodica

Zaposleni u Radio-televiziji (RTV) Pljevlja nijesu primili plate već četiri mjeseca, pa je ugrožena egzistencija 33 radnika i njihovih porodica zato što Opština Pljevlja ne izdvaja dovoljno novca za funkcionisanje tog lokalnog javnog emitera, poručuju iz sindikata zaposlenih. Uprava prihoda i carina blokirala je krajem novembra račun RTV Pljevlja na iznos od 21 hiljade eura, zbog nagomilanog duga za poreze i doprinose.

Sindikalna organizacija RTV Pljevlja, koja je članica Sindikata medija Crne Gore, saopštila je da su zaposleni posljednju platu primili za avgust 2021. godine.

Kako su istakli, egzistencija desetak porodica zavisi od zarada od, u prosjeku, 330 eura.

“Ugroženo je 10 porodica jer imamo zaposlene bračne parove, ljudi imaju kredite, malu djecu… Njima je ova zarada jedini izvor prihoda pa, iako obavljaju svoj posao, postaju socijalni slučajevi. Umjesto da se bavimo istraživačkim novinarstvom, mi brinemo šta će naše porodice jesti danas. Svaka vlast se ucjenjivački odnosi prema nama”, poručuju sindikalci.

Ocjenjuju da je budžet RTV planiran za narednu godinu, u iznosu od oko 300 hiljada eura, nedovoljan za normalno funkcionisanje.

Kako su naveli, problem datira iz 2010. godine kada se RTV zadužila kod Atlas banke u iznosu od oko 250 hiljada eura, sa ciljem da isplate 10 zaostalih zarada. Od tada, do prije dvije godine, kredit je vraćan od redovnih mjesečnih sredstava koje je uplaćivala Opština a koja, kako ističu iz sindikata, nijesu bila dovoljna za bruto zarade. Tako je došlo do gomilanja duga za poreze i doprinose a problem se, dodaju, usložnjava zbog političkog zapošljavanja.

Iz sindikata su saopštili da se ove godine prvi put desilo da se posljednjih pet zarada isplati u bruto iznosu, ali da Uprava prihoda ipak blokira račun RTV Pljevlja.

Kako su pojasnili, na početku godine dug za poreze i doprinose je bio 387 hiljada eura, a na današnji dan je 357 hiljada. Dug se, kažu, smanjio zahvaljujući projektima koje su zaposleni realizovali mimo redovnih obaveza, a koje su finansirali Delegacija EU i Britanska ambasada.

“RTV Pljevlja se po obimu programa može porediti s RTV Budva ili RTV Nikšić ali je budžet pljevaljskog emitera ipak mnogo manji”, dodaju iz sindikata zaposlenih.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.