Saopštenja

Udruženi utičite na uslove u kojima radite

saopstenje-povodom-23.-januara-–-dana-novinara

Novinarstvo u Crnoj Gori postoji već 146 godina i u odnosu na tu činjenicu mi koji se danas bavimo tom profesijom imamo obavezu da svoj posao radimo na pošten i etičan način. To je naš dug i prema građanima. Ali naša obaveza je i da taj posao radimo u uslovima koji nam omogućavaju dostojanstvo.

Uslov za novinarstvo u interesu javnosti su zaposleni u medijima koji mogu da žive od svog rada, koji nisu preopterećeni pretjeranim zahtjevima na poslu, nisu u stalnom strahu od otkaza i zbog toga mogu da rade slobodno i bez samocenzure.

Nažalost, stanje u u većini crnogorskih medija je daleko od onoga čemu SMCG teži, a da bi se popravilo potrebno je zajednično djelovanje.

Zbog toga, uoči Dana novinara Crne Gore, apelujemo na solidarnost među zaposlenima u medijima i poručujemo im:

–      Ne okrećite glavu od problema koje imaju ljudi koji rade sa vama, ne ostavljajte ih same;

–      Udružujte se, osnivajte sindikate i udruženi utičite na uslove u kojima radite;

–      Ako niste saglasni sa zahtjevima nadređenih i njihovim viđenjem novinarstva, kažite im to;

–      Ako ne ukažete na problem on se nikad neće riješiti.

U protekle tri godine 725 radnih mjesta u medijima je ugašeno, mediji se gase i ratuju između sebe, na Kodeks novinara se malo ko osvrće i po svim parametrima situacija je iz godine u godinu sve gora.

Po pitanju bezbjednosti novinara se, takođe, ništa ne mjenja. Zbog toga je SMCG dio regionalnog projekta koji se bavi slobodom medija i bezbjednošću novinara. U okviru tog projekta je nedavno predstavljen sajt www.safejournalists.net koji sadrži bazu napada unazad tri godine i ovom prilikom molimo zaposlene u medijima da na taj način prijavljuju slučajeve napada i uznemiravanja kojima su izloženi zbog posla kojim se bave.

Glavni odbor SMCG

Prvi broj novina štampanih u Crnoj Gori „Crnogorac“, pojavio se 23. januara 1871. godine na Cetinju i taj datum se obilježava kao Dan novinara Crne Gore.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.