Saopštenja

Neprihvatljivo kažnjavanje Lekovića zbog kritikovanja programa RTCG-a

unacceptable-punishment-of-lekovic-for-criticism-of-rtcg-program

Povodom posljednjih dešavanja u Nacionalnom javnom servisu Radio televiziji Crne Gore, a koja se tiču javnog istupanja novinara Zorana Lekovića na temu određenih sadržaja te medijske kuće izražavamo zabrinutost zbog reakcije menadžmenta prema kolegi Lekoviću.

On je na društvenim mrežama kritikovao način izvještavanja Televizije Crne Gore, vezan za nekoliko programskih sadržaja, koji po njegovom mišljenju, nije u skladu sa profesionalnim standardima novinarske profesije.

Lekovićevom istupu prethodila je ostavka šefa deska Bojana Terzića. Kolega Terzić je kao razlog za podnošenje ostavke između ostalog naveo emitovanje spornog sadržaja u drugom Dnevniku 06.10.2020. godine koji je vodio i uređivao. Takav čin govori o ozbiljnom neslaganju između zahtjeva menadžmenta i novinarskog kodeksa urednika informativnog programa. Ovdje se radi o iskazivanju slobode mišljenja novinara koji su se odlučili na određenu reakciju, za koju smatramo da je nastala iz profesionalnih i moralnih razloga, iako se može diskutovati da li je Terzić i ranije imao većih povoda za tako nešto.

Reakcije kolega Lekovića i Terzića imaju uporište u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, član 10, i Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG, član 16, koji se odnosi na nezavisnost novinara, a kaže: “Novinari zaposleni u RTCG-u su nezavisni u svom radu i djeluju u interesu javnosti. Novinaru se ne može otkazati radni odnos, smanjiti zarada, promijeniti status u redakciji ili utvrditi odgovornost zbog stava ili mišljenja koje je izraženo u skladu sa profesionalnim standardima i programskim pravilima”.

Pokrenut je postupak za smjenu Zorana Lekovića sa mjesta urednika Ekonomske redakcije i zatraženo je da napusti kancelariju koju koristi posljednjih 10 godina. Takođe, otkazana su sva snimanja za emisiju Biznis zona koju uređuje, a koja je i skinuta sa programa. U drugom Dnevniku 08.10.2020. godine emitovan je i privatni sadržaj novinara Lekovića bez njegovog znanja i odobrenja u cilju kompromitacije i diskreditacije njegove ličnosti. To su direktne posljedice Lekovićevog slobodno izraženog mišljenja.

Jedan od najvažnijih zadataka SMCG je da upozorava poslodavce, ma o kojem se mediju radilo, da ne smiju primjenjivati represivne mjere prema svojim radnicima koji na civilizovan način u skladu sa profesionalnim standardima iznose mišljenje na određene teme ili u odnosu na uređivačku politiku koja može ozbiljno uznemiriti značajan dio javnosti. Takvim svojim djelovanjem novinari doprinose unapređenju medijske scene u Crnoj Gori i podizanju nivoa objektivnosti novinarske profesije.

Naša preporuka je da rukovodioci RTCG odustanu od represivnih aktivnosti tim prije što je u nedavnom izvještaju Evropske komisije na temu prava na slobodu govora i mišljenja komentarisan disciplinski postupak protiv dvoje novinara te medijske kuće (jedan od njih je Zoran Leković) koji su kritikovali dokumentarni film emitovan u martu 2020. godine, nastao u produkciji RTCG. U izvještaju između ostalog piše: “Iako postupak nije rezultirao sankcijama, njegovo iniciranje je predmet zabrinutosti”. Svi zajedno treba da pokažemo da smo opredijeljeni za vladavinu prava i slobodu medija što potencira i Oliver Varhelji, Evropski komesar za proširenje EU, koji upravo na tu temu danas govori sa predstavnicima crnogorskih vlasti.

GO SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.