Saopštenja

Izabrano novo rukovodstvo SMCG

Dugogodišnji novinar i urednik Radomir Kračković novi je predsjednik Sindikata medija Crne Gore, jednoglasna je odluka delegata IV Skupštine Sindikata medija Crne Gore.

Kračković je najavio da će u naredne četiri godine fokus njegovog rada biti na usvajanju Granskog kolektivnog ugovora za medijsku djelatnost, na punom poštovanju svih radnih prava u medijima, veću bezbjednost novinara i medijskih radnika kao i povećanju broja članova Sindikata.

„Iako djeluju kao teško ostvarivi zbog trenutne medijske i društvene situacije u našoj zemlji, vjerujem da ovi ciljevi nisu nedostižni. Jasno je da će za njih biti potreban veliki rad, čvrst stav prema poslodavcima i donosiocima odluka ali i sposobnost da se kroz razgovore i pregovore nametnu rješenja koja će obezbijediti bolji položaj naših članova i medijskih radnika. Sindikat medija će, kao i do sada, na tom putu beskompromisno biti uz svoje članove u borbi za bolje sjutra naše profesije“, kazao je Kračković.

Skupština je izabrala i novi Glavni odbor za naredni četvorogodišnji mandat. Glavni odbor će činiti: Jadranka Drobnjak i Danijel Čelecki (RTCG), Boris Pejović (Vijesti), Predrag Nikolić (Monitor), Edin Zuković (RTV Pljevlja), Enes Gusinjac (RTV Rožaje), Milena Bubanja Obradović (Radio Berane), Dragana Vlaović (RTV Herceg Novi), Suzana Mujić (Radio Ulcinj), Siniša Sanader (Radio Tivat), Marijana Camović Veličković (individualni članovi) i Radomir Kračković (TV Vijesti).

Doskorašnja predsjednica Marijana Camović Veličković u uvodnom dijelu predstavila je rad te sindikalne organizacije u prethodnom mandatu, napominjući da je dosta posla urađeno ali i da su pred brojnim izazovima profesije.

„Nakon dupliranja članstva u 2018. godini i priključivanja tri nove sindikalne organizacije, SMCG je nastavio da radi na širenju SMCG i u tom segmentu je postignut značajan napredak. Tokom protekle četiri godine članstvo je uvećano za tri nove sindikalne organizacije – Sindikat Radija i televizije Cetinje, Sindikat Radija Ulcinj i Sindikat Radio Tivta, koje su se pridružile Sindikatu medija Crne Gore 2019. godine. Na taj način je oko 30 novih članova pristupilo Sindikatu medija“, kazala je ona.

Camović Veličković je podsjetila da je tokom prethodne četiri godine urađeno 14 istraživanja, sprovedeno 217 zagovaračkih aktivnosti, organizovano 16 javnih događaja sa domaćim i međunarodnim učešćem, a upućeno je i 245 saopštenja za javnost.

U uvodom dijelu, zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore Ivana Mihaijlović kazala je da entuzijazam, volja, istrajnost i hrabrost onih koji su bili na čelu sindikata učinili Sindikat medija nezaobilaznim partnerom na svim nivoima.

„Prošli ste trnovit put od osnivanja i ponosni smo na ovo što ste ostvarili“, poručila je Mihajlović.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever, u video poruci, zahvalila se na saradnji i ukazala da je sa svojim dosadašnjim radom SMCG bio uzor ne samo u regionu već i u Evropi.

“Nadam se da ćemo nastaviti saradnji, da ćemo i dalje zajednički raditi na onim najvažnijim ciljevima naših organizacija, ali i Evropske federacije novinara, a to je jačanje i osnaživanje novinara i novinarki”, zaključila je ona.

U radu Skupštine učestvovalo je 30 delagata i delegatkinja iz 12 sindikalnih organizacija.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.