Saopštenja

Brajović da objasni ko mijenja pravila

brajovic-to-explain-who-changes-the-rules

SMCG osuđuje jučerašnje udaljavanje fotoreportera Borisa Pejovića iz plenarne sale Skupštine Crne Gore koje je objašnjeno proizvoljnim mijenjanjem pravila i ustaljenje prakse kada je u pitanju snimanje zasijedanja parlamenta.

Takođe, sa razočarenjem ukazujemo na izostanak reakcije svih poslanika koji su u tom trenutku bili prisutni u plenarnoj sali i svjedočili „intervenciji“ koja je za posljedicu imala Pejovićevo udaljavanje iz sale i ometanje u obavljanju svog posla. Neposredno prije molbe da napusti salu Pejović je fotografisao  raspravu premijera Duška Markovića i poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića.

Jučerašnji incident nije prvi te vrste koji se dešava u Skupštini i SMCG je na to ukazivao više puta. Koleginice i kolege su navikle da, bez svoje krivice, budu loše tretirane kada se pojave na pojedinim događajima ali naše razočarenje i revolt su uvijek najveći kada se to dogodi u Skupštini, ključnoj crnogorskoj instituciji.

Zbog toga, od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića tražimo da se javno izjasni o incidentu i objasni zbog čega je Pejović udaljen iz sale tokom trajanja Premijerskog sata i zašto je baš na njegovom primjeru proizvoljno (a ne kroz prethodno jasno utvrđena pravila) promijenjena dosadašnja praksa da ta vrsta zasijedanja može neometano da se snima.

Pozicija fotoreportera je i bez sličnih incidenata dovoljno unižena, a ponašanje skupštinskih službi samo ohrabruje njeno i dalje uniženje. Fotoreporteri se doživljavaju kao neprijatelji jer njihovi snimci na profesionalan način oslikavaju događaje na kojima učesnici i ne izgledaju kao manekeni i manekenke, što je suprotno pravilima koja su ustanovile sve aktivnije PR službe. Snimici koji se dostavljaju redakcijama, sa događaja na kojima novinarskim ekipama ili nije dozvoljeno da se pojave ili se dešavaju iza zatvorenih vrata ne predstavljaju novinarstvo i naša je obaveza da se borimo protiv marketinga koji javnost usmjerava u pogrešnom smjeru, a novinarskim ekipama, prije svega fotoreporterima, direktno uzima posao.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.