SafeJournalists

SJ: Prestati sa opstrukcijama i napadima policije na novinare/ke u Albaniji

Novinar Fax News Ledio Guni napadnut je 19. januara od strane policije dok je obavljao svoj radni zadatak. Ledio Guni je snimao iseljavanje i rušenje kuća stanovnika u naselju “5 Maji” u Tirani. Policija je bila na licu mjesta kako bi istjerala ljude sa njihovih posjeda i napravila mjesto za rušenje. Guni je nasilno zgrabljen, odvučen i uklonjen iz blizine, a tom prilikom je zadobio povredu ramena zbog čega mu je ukazana medicinska pomoć.

Opštinska policija u Albaniji još nije reagovala povodom ovog slučaja. Ovo nije prva opstrukcija policije, već su i ranije bili kritikovani zbog načina na koji se ophode prema novinarima/kama koji izvještavaju uživo sa terena. Takođe, ovo nije prvi put da je novinar Guni napadnut. U oktobru 2021. fizički je napadnut i udaren stolicom dok je snimao sukob u školi „Çajupi“. Uprkos tome što se Guni izjasnio kao novinar, napad je nastavljen.

Istraživačica mreže SafeJournalists u Albaniji, Blerjana Bino, izjavila je da su “napad na medijske radnike koji izvještavaju o aktivnostima opštine u naselju “5 Maji” veoma zabrinjavajući, posebno ako se uzme u obzir i povezanost sa ograničenom transparentnošću opštine Tirane generalno prema medijima kao i prethodne kritike raznih organizacija”.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama i koleginicama Fax News-a i osuđuje ove napade. Tražimo od opštine Tirane i policije da reaguju povodom ovog slučaja, osude ponašanje policije i da o tome sprovedu odgovarajuću istragu, kao i da pokrenu postupak unutrašnje kontrole i obavijesti javnost o dobijenim rezultatima.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 21.01.2021

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje “BH novinari”

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.