SafeJournalists

SafeJournalists: Srpski novinar Mikić pretučen na dan izbora

safejournalists:-srpski-novinar-mikic-pretucen-na-dan-izbora

Novinar Saša Mikić pretučen je nakon što je napustio lokalno biračko mjesto o čijem radu je želio da izvještava u Kikindi, u Srbiji. Napala su ga tri neidentifikovana muškarca koja su ga udarala po cijelom tijelu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posjekotine i modrice.

Oko 16 sati, 21. juna, Mikić je došao na lokalno biračko mjesto sa ciljem da izvještava o procesu glasanja u Kikindi. Predstavio se i pokazao novinarsku identifikaciju tražeći izjavu od predsjednika biračkog odbora na tom biračkom mjestu. Nakon dva telefonska poziva koja je obavio predsjednik biračkog mjesta, postalo je jasno da neće biti izjave. Dok je Mikić odlazio sa birališta, napala su ga tri muškarca.

– Dvojica muškarca su me držala, a treći me direktno udario u lice. Bio sam obliven krvlju – rekao je Mikić i dodao da je neko pozvao policiju koja je došla na mjesto događaja i uzela izjavu od njega. Mikić je pozvan u policijsku stanicu da identifikuje trojicu muškaraca. – Ne poznajem ove ljude . Nikada mi se ništa ovako nije dogodilo. Dugo sam novinar i nemam šta da krijem. Bio sam na dužnosti, izvještavao sam sa izbora, imao sam identifikaciju i sva odobrenja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je član mreže SafeJournalists, osudilo je napad i naglasilo da su izbornog dana u Srbiji viđeni različiti pritisci i zastrašivanja novinara/ki.

– Napad na Mikića na dan izbora vrhunac je višemjesečnog zastrašivanja, prijetnji i pritisaka sa kojima su srpski novinari/ke bili suočeni tokom koronavirusa i predizborne kampanje – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a, i dodao da podaci Udruženja pokazuju porast od 80% broja napada i pritisaka na novinare/ke u poređenju sa istim periodom 2019. godine. – Ovako drastično pogoršanje medijskih sloboda i nivoa bezbjednosti novinara/ki, posebno u izbornom periodu, pokazuje da je predanost Srbije demokratskim vrijednostima samo deklarativna. Tako će ostati sve dok se ne istraže svi slučajevi napada na novinare/ke i počinioci adekvatno ne sankcionišu.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje fizički napad na Sašu Mikića i pridružuje se NUNS-u u zahtjevu srbijanskim vlastima da brzo postupaju u ovom slučaju, izvedu počinitelje na sud i sankcionišu ih. Mreža SafeJournalists poziva srbijanske vlasti, posebno republičkog javnog tužioca da postupa zbog kršenja prava i sigurnosti novinara/ki i da se obezbijedi sigurno okruženje za njihov rad.

O ovom slučaju obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 24.06.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.