SafeJournalists

SafeJournalists: Prijetnje novinarki Žaklini Tatalović na Tviteru u Srbiji

Novinarki televizije N1 u Srbiji Žaklini Tatalović prethodnih dana upućene su prijetnje smrću i uvrede na Tviteru od strane dvije osobe. U porukama koje je primila navodi se, između ostalog, da bi trebalo da bude obješena i spaljena na giljotini, te je nazvana pogrdnim imenima. U drugoj poruci osoba koja upućuje prijetnje najiskrenije se nada da se Rusi neće zaustaviti samo na ukrajinskim nacistima, već će doći po takve kao što je novinarka i njoj slični. 

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručuju da ovakve prijetnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima/kama u Srbiji već duže vrijeme i podsjećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare/ke. Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) objašnjava: ,,Prijetnje i uvrede koje dobija naša koleginica Žaklina Tatalović govore jasno u kakvom neprijateljskom i opasnom ambijentu rade profesionalni novinari/ke u Srbiji, a ti napadi takođe pokazuju kako državni funkcioneri, počev od predsjednika Republike, generišu mržnju i od novinara/ki prave mete, na koje kasnije kidišu ostrašćeni i propagandom zaluđeni pojedinci.”

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje prijetnje novinarki. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da pronađu, procesuiraju i kazne odgovorne. Na ovaj način institucije treba da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Takođe, javnosti ukazujemo da su prijetnje koje dolaze iz onlajn sfere jednako opasne kao i one koje se izgovore uživo, te da svako ima odogovrnost za ono što napiše na mrežama. 

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 30. 03. 2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.