SafeJournalists

SafeJournalists: Prijetnje novinarima CIN-a u Bosni i Hercegvini

Načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Zoran Čegar u srijedu je zaprijetio i nasrnuo na novinare Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Naime, novinarka CIN-a je ispred Suda u Dubrovniku, nakon završenog ročišta na suđenju Zoranu Čegaru, zatražila od njega komentar. Čegar je burno reagovao, zaprijetivši: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“, te nasrnuo na novinarku. Spomenutom načelniku sudi se za krivično djelo prevare. Njemu se, po pisanju CIN-a, sudi pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika „Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila, za 20.000 eura.

Ovo nije prvi put da Čegar prijeti novinarima CIN-a. Radeći na priči o načinu na koji je stekao višemilionsku imovinu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, novinari CIN-a kontaktirali su Čegara i zamolili ga za intervju, koji je on odbio, uz prijetnje i psovke. Čegar je tom prilikom novinarima poručio: “Nemoj da vam padne na pamet još jednom da me pozovete da vam ne bih došao tamo odakle me zovete“, a novinarku je psujući nazvao „četnikušom“.

Iz Udruženja BH novinari poručuju da su veoma zabrinuti za sigurnost svojih kolega iz CIN-a, jer ovo su direktne i otvorene prijetnje nasiljem, te dodaju da se radi o osobi koja već ima istoriju nasilničkog ponašanja, o čemu su mediji i ranije izvještavali. „Očekujemo od nadležnih institucija da preduzmu sve neophodne mjere za zaštitu sigurnosti novinara, kao i da Čegar bude sankcionisan po hitnom postupku. Prema informacijama koje smo dobili od kolega iz CIN-a, MUP Kantona Sarajevo je odobrio policijsku zaštitu i stalni nadzor za njihove novinare, a redakcija je pod patrolnim nadzorom. To dovoljno govori o ozbiljnosti navedenih prijetnji“, navela je Maja Radević, istraživačica iz Udruženja BH novinari.

Pored Udruženja, danas je reagovao i Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara. On je uputio zahtjev za suspenziju Zorana Čegara. U MUP-u FBiH osudili su Čegarovo nasilničko ponašanje nad novinarima, navodeći da su „ovom ministarstvu potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene.“ Ministar je pozvao Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a i nadležne pravosudne organe da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki CIN-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici Udruženju BH novinari u osudi ovakvog postupanja načelnika sektora policije prema novinarima, te poziva nadležne organe da sprovedu efikasnu istragu i adekvatno kazne počinioca.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 28. oktobar 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije