SafeJournalists

SafeJournalists: Fizički napad na novinara Elvisa Hila i njegovu suprugu u Albaniji

Dvije osobe fizički su napale novinara Report TV-a Elvisa Hilu i njegovu suprugu u srijedu, 25. januara u Leži, Abanija.

Elvis Hila izvještavao je za Report TV i shkiptarja.com o sudskoj odluci u Leži. Nakon njegovog izvještavanja, dvije osobe su fizički napale njega i njegovu suprugu Beneretu Hilu, koju su počinioci udarili u glavu dok je pokušavala da interveniše i podigne telefon koji je pao uslijed napada. Novinar je zbog nasilja zadobio prelome i zajedno sa suprugom je otišao u bolnicu. Nakon toga su incident prijavili policiji.

Policija je reagovala na ovaj napad. Specijalisti za istraživanje zločina Policijske stanice Leže raspisali su potragu za dvojicom počinilaca.

Ovo nije prvi put da je Hila izložen napadima zbog svog novinarskog rada. SafeJournalists mreža reagovala je 2020. na nezakonito pritvaranje Elvisa Hile od strane policije.

„Ovo je veoma ozbiljan slučaj napada na lokalnog novinara, a sve pogoršava i činjenica da je njegova supruga žrtva. Ovo je takođe pokazatelj poteškoća sa kojima se novinari/ke suočavaju kada izvještavaju o kriminalu ili organizovanom kriminalu. S druge strane, cijeni se brza reakcija vlasti i javna solidarnost i podrška Elvisu Hili”, rekla je Blerjana Bino, predstavnica SafeJournalists mreže iz Albanije.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ovaj slučaj i poziva nadležne organe da detaljno istraže incident i privedu počinioce pravdi. Takođe pozivamo nadležne organe da osiguraju bezbjednost novinara/ki.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 26.01.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.