SafeJournalists

SafeJournalists: Bezbjednost novinara/ki i dalje je ugrožena tokom izvještavanja sa sjevera Kosova

Ekipe medija Kallxo.com i RTV Dukagjini napadnute su dok su izvještavale o događajima na sjeveru Mitrovice 9. i 10. decembra.

Novinara Shkodranea Dakaja i producenta Valdeta Salihua sa portala Kallxo.com napala je grupa maskiranih meštana 9. decembra tokom vožnje. Sledeće večeri, dok je novinarka Doruntina Bilikabashi sa RTV Dukagjini izvještavala uživo, pored nje je bačena eksplozivna naprava.

Prema Udruženju novinara Kosova (AGK) drugi napad, koji se dogodio u blizini ekipe RTV Dukagjini, ugrozio je i druge medijske radnike T7, ATV, RTK, Klan Kosova i KTV, koji su izvještavali sa istog mjesta.

Predsjednik AGK-a, Džemajl Redža, izrazio je zabrinutost, imajući u vidu intenziviranje napada na novinare/ke na sjeveru. „Od početka najnovije epizode ​​tenzija u sjevernom djelu Kosova, bili smo svjedoci 3 napada na TV ekipe iz Prištine. Ovo je veoma problematičan trend i bojimo se za bezbjednost desetina naših kolega/koleginica koji nemilosrdno izvještavaju iz ovog dijela zemlje“, rekao je Redža. „Ponovo pozivamo one koji protestuju da poštuju rad medija, a takođe apelujemo na Kosovsku policiju da stvori bezbjedno okruženje novinarima/kama koji rade svoj posao. Takođe, pozivamo EULEX i KFOR da pomognu u obezbjeđivanju bezbjednosti za sve.”, dodaje Redža.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu AGK-u u osudi ovih slučajeva i poziva nadležne organe da garantuju bezbjednost novinara/ki, posebno u delikatnim vremenima. Štaviše, pozivamo odgovorne institucije da rasvijetle sve slučajeve napada na novinare/ke koji se dešavaju na Kosovu, jer svaki nekažnjeni slučaj dovodi do više zločina prema novinarima/kama.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 13. decembar 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.