SafeJournalists

Pravično i fer suđenje u žalbenom postupku za Jova Martinovića

pravicno-i-fer-sudjenje-u-zalbenom-postupku-za-jova-martinovica

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, traži od Apelacionog suda Crne Gore da ponovo razmotri prvostepenu presudu Višeg suda kojom je istraživački novinar Jovo Martinović oglašen krivim prije dva dana u Podgorici.

Martinović je osuđen na 18 mjeseci zatvora za krivična djela stvaranja zločinačke organizacije i neovlašćena proizvodnja, posjedovanja i promet opojnih droga. Presuda je prvostepena i dozvoljena je žalba. U pritvoru je proveo 14 mjeseci, a od januara 2017. mu je dozvoljeno da se brani sa slobode. Od momenta kada je uhapšen u oktobru 2015. godine tvrdi da je nevin i da je sa prvooptuženim u ovom slučaju bio u kontaktu jer je radio na dokumentarnom filmu za jednu francusku televiziju koja je to potvrdila.

„Presuda Jovu Martinoviću je, nažalost, opet pokazala da crnogorski sudovi ne razumiju novinarski posao i moguće je da je to jedan od razloga zbog kojeg je Martinović oglašen krivim. Ono što smatramo naročito problematičnim u presudi je to što je sutkinja navela da je Martinović koristio svoja novinarska znanja i vještine kako bi povezao članove kriminalne organizacije koji se bave švercom narkotika i na taj način je stavila novinarstvo u službu kriminala što je nedopustivo. Pošto tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze za ono za šta terete Martinovića smatramo da bi jedino ispravno bilo da ga oslobode optužbi“, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionala platforma podržava zahtjeve Sindikata medija da se Martinoviću obezbjedi fer postupanje u žalbenom postupku, a od crnogorskih sudova zahtjeva  primjenu najviših standarda Evropskog suda za ljudska prava koji je odnose  na  prava novinara i slobodu medija. Martinović, koji je nagrađivani novinar, je u svom dosadašnjem radu pokazao integritet i znanje baveći se temama iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava, uključujući ratne zločine na Zapadnom Balkanu.

Takođe, Regionalna platforma apeluje na pravosudne organe Crne Gore da se u buduće uzdržavaju od kriminalizovanja novinara i novinarske profesije. Novinari u Crnoj Gori ne mogu da rade slobodno, između ostalog, zato što ti isti pravosudni organi nijesu u stanju da riješe ni jedan ozbiljniji slučaj napada na novinare i medije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 17.01.2019

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.