SafeJournalists

Napadi na novinare ostaju nerasvijetljeni

attack-on-journalists-still-remains-unsolved

Dok se ne riješe i sankcionišu sva ubistva, fizički napadi i prijetnje smrću novinarima, 2. novembar podsjećaće na visoke cijene koje plaćaju novinari radeći u interesu građana.

Kao priznanje dalekosežnih posljedica nekažnjavanja, posebno zločina protiv novinara, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2013. godine 2. novembar „Međunarodnim danom ukidanja nekažnjivosti za zločine protiv novinara“.

Sedam godina kasnije, na zapadnom Balkanu se ne vidi stvarni napredak u istragama o novinarima koji su ubijeni ili bili meta prije nekoliko decenija.

Dok je u Bosni i Hercegovini, u slučaju pokušaja ubistva Vladimira Jovanovića, osoba osuđena na sudu, u drugim državama regiona brojni slučajevi ostaju nerasvijetljeni. U Crnoj Gori, saučesnik u ubistvu Duška Jovanovića (2004) je osuđen, ali nalogodavci i organizatori i dalje ostaju nepoznati. Slučaj ranjavanja Olivere Lakić, nakon početnih informacija vlasti da su identifikovali napadača 2019. godine, ne bilježi dalji napredak u istrazi.

U Srbiji, ubistva Radislave Vujasinović (1994) i Milana Pantića (2001) još su u predistražnim fazama, dok se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije (1999) privodi kraju.

Istraga o pokušaju atentata na pokojnog Dejana Anastasijevića 2007. godine u Srbiji nije dala rezultate, a suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića u Srbiji (2018) još uvijek traje.

Poruke institucija daleko su od ohrabrujućih: od 2015. godine mreža SafeJournalists zabilježila je 772 incidenta: 43 u Crnoj Gori, 64 u Hrvatskoj, 72 u Sjevernoj Makedoniji, 128 na Kosovu, 171 u Bosni i Hercegovini i 294 u Srbiji. Mnogi od ovih slučajeva i dalje ostaju neriješeni. Istrage o 14 napada policije i građana na 19 novinara i novinarki tokom protesta u Srbiji, od kojih je šest moralo biti hospitalizovano, još uvijek ne daju rezultate.

Mreža SafeJournalists podsjeća građane regiona da su novinari i novinarke u riziku da bi im omogućili pristup informacijama od javnog interesa i poziva ih da ustanu protiv toga. Državne institucije poput javnog tužioca i policije moraju ozbiljno shvatiti napade na novinare, istražiti ih i počinioce privesti pravdi. Time će potvrditi svoju predanost slobodi medija. Oklijevanje i odbijanje podizanja optužnice po službenoj dužnosti, u kombinaciji s verbalnim napadima visokih zvaničnika, kampanom blaćenja u medijima i različitim vrstama pritisaka, rezultiraju neprijateljskim okruženjem koje dodatno ugrožava novinare.

Svaki napad na novinare napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Belgrade – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Zagreb, 02.11.2020

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.