SafeJournalists

Nadležne institucije moraju da garantuju bezbjednost novinara

nadlezne-institucije-moraju-da-garantuju-bezbjednost-novinara

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbijednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova poziva vlade regiona da štite novinare i rade na jačanju slobode medija.

Dan slobode medija proglasila je Generalna skupština UN u decembru 1993. godine, prateći preporuke sa Generalne konferencije UNESCO. Od tada, na dan godišnjice Vindhok deklaracije, 3. maj proslavlja se širom svijeta kao Svjetski dan slobode medija.

Prilikom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana slobode medija naglašavamo važnost omogućavanja pravnog okruženja za ostvarivanje medijskih sloboda i posebnu pažnju posvećujemo ulozi nezavisnog pravosuđa u osiguravanju pravnih garancija za medijske slobode i procesuiranje zločina počinjenih nad novinarima.

Članice Platforme podsećaju vlade Zapadnog Balkana da je od 2014. godine registrovano 446 napada na novinare, a tek nekoliko slučajeva je riješeno od strane nadležnih institucija. Od početka 2014. godine u regionu su registrovana tri slučaja pokušaja ubistva novinara, 103 fizička napada, 257 prijetnji, 48 napada na imovinu i pet slučajeva hapšenja.

Najveći broj slučajeva ugrožavanja bezbijednosti novinara zabilježeno je u Srbiji (143) i Bosni i Hercegovini (102), zatim na Kosovu (77), u Makedoniji (59), Hrvatskoj (43) i Crnoj Gori (31).

Novinari Zapadnog Balkana očigledno još uvijek rade u veoma opasnom okruženju, te Platforma poziva sve vlade pomenutih zemalja da pojačaju napor prilikom istraživanja napada na novinare i da osiguraju bezbjedne uslove za njihov rad.

Članice Platforme ohrabruju sve novinare da prijavljuju sve slučajeve prijetnji i napada koji su se desili tokom njihovog rada. Platforma snažno podržava napore novinarskih i medijskih organizacija u zaštiti novinara i slobode govora, kao i njihovu borbu protiv nekažnjivosti u slučajevima napada na novinare.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 03.05.2018.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.