SafeJournalists

Medijske slobode odražavaju slobodu društva

medijske-slobode-odrazavaju-slobodu-drustva

Povodom obeležavanja 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, podsjećamo građane našeg regiona da sloboda medija odražava slobodu društva, kao i vlade da svaka zemlja mora poštovati sopstvenu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život.

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara – SafeJournalists.net – zabilježila je porast različitih vrsta pritisaka i zastrašivanja medija i novinara u zemljama zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini. U 2019. godini naša baza podataka zabilježila je 134 incidenata u regionu – 30 napada na novinare, 42 pretnje smrću i teškim tjelesnim provredama, 40 drugih vrsti prijetnji novinarima, 17 napada na medijske kuće i organizacije i 5 pretnji protiv njih. Kao i prethodnih godina, kada je u pitanju zastrašivanje novinara i medija, zloglasni prvak 2019. godine je Srbija sa ukupno 67 zabilježenih incidenata, a slijede BiH – 36 i Kosovo sa 21 zabilježenim incidentom.

Nažalost, zabrinjavajući trendovi koje je zabilježila naša mreža i druge organizacije koje se bave slobodom medija, u 2019. godini su se ubrzavali tokom pandemije Covid-19 – prva četiri mjeseca 2020. godine obilježila su 56 incidenata, više od pola u Srbiji. Međutim, prilikom procijene nivoa slobode medija ovi brojevi su samo dio konteksta, zato što ne uključuju porast različitih političkih, finansijskih, institucionalnih i pravosudnih pritisaka na medije i novinare koji građane regiona izvještavaju u javnom interesu. Zbog toga će naša mreža u 2020. početi sa registrovanjem i ovih negativnih uticaja.

Nastavićemo da pratimo i bilježimo ograničenja medijskih sloboda i ugrožavanja bezbednosti novinara i javno ćemo reagovati i pozivati vlast zbog odgovornosti za neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade. Ohrabrujemo pravosudne institucije da se odupru pritiscima i da se pridržavaju zakona čime se osigurava sloboda medija i bezbjednost novinara. Pozivamo novinare da poštuju etički kodeks i standarde, podrže kolege, odupru se pritiscima i kontaktiraju nas ako su zastrašeni ili napadnuti.

Na kraju, pozivamo građane da stanu uz profesionalne medije koji izveštavaju u njihovom interesu i pokažu potrebnu podršku i solidarnost. Ovo je posebno važno tokom pandemije Covid-19 kada se novinari svakodnevno suočavaju sa različitim rizicima kako bi građanima dostavili pravovremene, tačne i objektivne informacije koje mogu spasiti živote. Samo zemlja sa slobodnim medijima može biti zemlja sa slobodnim građanima i demokratskim društvom.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 02.05.2020

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.