Saradnici/e i novinari/ke o nama

Povodom decenije postojanja Sindikata medija Crne Gore, naši saradnici/e i članovi/ce govorili su o značaju sindikalnog organizovanja u medijskom sektoru.

Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore

Kao neko ko je od prvog trenutka bio uključen u formiranje Sindikata medija Crne Gore i zna trnovit put koji ste prošli, želim da izrazim svoje divljenje zbog nevjerovatnog uspjeha koji ste postigli u prethodnih 10 godina. Vjerovao sam, što ste svojim radom i potvrdili, da će Sindikat medija predstavljati veliki oslonac i kadrovsku bazu za dalje jačanje i realizaciju programskih ciljeva Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara

Kao sindikalistica koja dolazi iz male zemlje, poput vaše, opterećene pa rekla bih i predrasudama prema sindikatu, pasionirano pratim vaše akcije, kampanje i način kako gradite jedan moderan, progresivan sindikat koji prepoznaje promjene u medijskom sektoru i uspješno radi na zaštiti, podršci i povezivanju novinara i novinarki.

Neđeljko Rudović, v.d. generalnog direktora Direktorata za medije

Želim da zahvalim predstavnicima Sindikata medija na veoma korisnoj i plodotvornoj saradnji koju smo imali sa njima tokom pripreme Medijske strategije Crne Gore 2023 – 2027 i novih medijskih zakona. Na sjednicama radne grupe predstavnici Sindikata medija su, prije svega, pokazali zavidan nivo stručnosti. Imali su konstruktivan pristup i značajno nam pomogli da uobličimo Medijsku strategiju i da dođemo do boljih rješenja u medijskim zakonima. Sindikat medija, generalno, demonstrira snažan javni angažman, koji je prijeko potreban i medijskim poslenicima i medijskoj industriji, odnosno crnogorskom društvu. Zbog svega ovoga ih vidim kao nezaobilaznog činioca za kreiranje medijskih politika.

Tamara Filipović, glavna koordinatorka mreže SafeJournalists

SMCG deo je regionalne mreže Safejournalists.net i svojim delovanjem zaslužio je poverenje medijskih radnika širom regiona. Prepoznati su kao borci/kinje za prava novinara/ki ne samo u oblasti radnih već i profesionalnih prava. O tome svedoči broj njihovih članova i članica, ali i prepoznatljivost SMCG kao organizacije koja poseduje ekspertizu i spremna je da istu deli sa svima koji su zainteresovani za to.

Čedo Bracanović, predsjednik Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti

Zadnjih 10 godina od kada postoji, Sindikat medija Crne Gore je dao veliki doprinos na izmjeni medijskih zakona, kao i boljeg statusa zaposlenih u ovoj oblasti. Očekujemo da će zajedno sa nama nastaviti borbu za bolji položaj novinara, novinarki i medijskih radnika i za unapređenje profesionalnih standarda i slobode medija.

Milan Radović, programski direktor NVO Građanska inicijativa

Sindikat medija se tokom svog rada profilisao kao značajan partner u misiji unapređenja medijske scene u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na očuvanje etike u novinarstvu i poboljšanje položaja novinara. Njihova borba za slobodu medija snažan je podsticaj u procesu demokratizacije crnogorskog društva.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Hrvatsko novinarsko društvo već godinama ima odličnu suradnju sa Sindikatom medija Crne Gore, kojem čestitam na prvih deset godina postojanja. Ustrajna borba za radnička prava u medijskom sektoru ujedno je borba za bolju novinarsku profesiju, a to sve ove godine radi Sindikat medija Crne Gore. Kao istinskim borcima za novinarsku profesiju, a to znači i borbu za bolje društvo želim sretne i uspješne godine koje su pred nama.

Prof. dr Nataša Ružić, Fakultet političkih nauka

Novinari na crnogorskom medijskom tržištu oduvjek su bili izloženi političkim pritiscima, tačnije indirektnim metodama manipulacije, koje su obično rezultirale direktnim metodama i odražavale se na plasirani sadržaj u skladu sa uređivačkom politikom medija. Dobar dio novinara se povukao iz borbe za profesionalne i etičke standarde i borbe za svoju profesiju koristeći radni angažman kao odskočnu dasku za prelazak u PR- menadžere ili izgradnju karijere na političkoj areni ili u nevladinom sektoru. U takvim uslovima od izuzetnog je značaja uloga Sindikata medija Crne Gore da artikuliše probleme sa kojima se suočavaju mediji i novinari boreći se za očuvanje profesije. Sindikat se bavi ključnim problemima kao što su bezbjednost novinara u cilju nesmetanog obavljanja posla, socioekonomskim položajem koji je neophodno poboljšati, kao i problemima novih medija, ali i lokalnih javnih servisa, koji su osuđeni na puko preživljavanje na tržištu. Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore već godinama uspješno sarađuje sa Sindikatom medija prepoznavši i cijenjeći dosadašnji trud i zalaganja za bolje uslove u kojima bi radili današnji, ali i buduće generacije novinara. Imajući u vidu navedene činjenice, ostaje mi da čestitam 10-godišnjicu i poželim vam puno uspjeha u daljem radu, kao i da istrajete u borbi za novinarsku profesiju.

Mr Milorad Marković, Institut za pravne studije

Zagovaranje i zaštita prava podrazumijeva i odgovornost koja često prevazilazi cilj uspostavljanja standarda garantovanih prava. Ova odgovornost je posebno izražena kada su sama prava ograničena drugim pravima i kada je teško naći pravu liniju balansa. Unapređenje položaja novinara, kao dijela javne misli jednog društva, kao i njihovog prava na javnu riječ i slobodu izražavanja (često i prava na lično dostojanstvo, sigurnost i život) uz poštovanje svih onih prava koja stoje kao graničnik etičkog i profesionalnog novinarskog djelovanja, izdiglo je Sindikat medija Crne Gore značajno iznad uloge sindikalne organizacije. Njihov pionirski poduhvat okupljanja zaposlenih u crnogorskim medijima i zastupanja njihovih interesa, godinama je prerastao u poduhvat uspostavljanja standard kako u dijelu položaja zaposlenih u medijima, tako i u prepoznavanju njihovog položaja u crnogorskom društvu, ali i pitanja profesionalnosti, etičnosti i uređenosti novinarske profesije u Crnoj Gori.

Sa ponosom ističemo partnerstvo i saradnju sa Sindikatom medija Crne Gore koja je oplemenila polje djelovanja Instituta za pravne studije i pružila priliku da budemo dio izgradnje demokratskog društva Crne Gore u veoma značajnom segmentu, kao što su mediji i sloboda javne riječi, uz poštovanja svih drugih prava i sloboda.

Vjerujemo da će Sindikat medija Crne Gore uspjeti da dostigne cilj i ostvari viziju Crne Gore kao demokratskog društva u kojem medijski radnici bez straha i profesionalno rade u interesu građana.

Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinari

Sindikat medija Crne Gore je za sve nas u partnerskoj mreži  SafeJouralists bio dragocjen izvor znanja i zagovaračkih vještina  zaštite radnih prava novinara, kao i razumijevanja važnosti ekonomske  i radno–pravne stabilnosti u medijima za opću sigurnost i  profesionalizam svakog novinara. Njihov sindikalni aktivizam i proaktivno javno djelovanje u zaštiti medijskih radnika, naročito u lokalnim zajednicama, bili su i još uvijek jesu motivirajući i za nas u udruženju BH novinari.

Getoarbë Mulliqi Bojaj, izvršna direktorica Udruženja novinara Kosova

Osim na nacionalnom nivou, Sindikat medija se pokazao važnim i relevantnim u zagovaranju prava svih medijskih radnika sa Zapadnog Balkana, kao veoma aktivan partner u okviru Regionalne platforme Safe Journalists. Na ovu godišnjicu, kao partneri Sindikata medija, pozivamo crnogorske institucije da se pridruže njihovoj borbi za poboljšanje uslova rada medijskih radnika, kao i da doprinesu jačanju njihove pozicije.

Dragan Sekulovski, Izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije

Sindikati mogu igrati ključnu ulogu u borbi za slobodne medije i bolji položaj novinara u redakcijama i promovisanju slobodnih i nezavisnih medija i zaštiti prava novinara. Zajedničkim radom, novinari i sindikati mogu stvoriti sigurnije i podsticajnije okruženje za novinarstvo, i na kraju, doprinijeti širem demokratskom procesu. Neke od najvažnijih oblasti u kojima sindikati mogu napraviti razliku jesu kolektivno pregovaranje, zagovaranje i lobiranje, obuka i izgradnja kapaciteta, te solidarnost i podrška.

Dragana Šćepanović, dnevni list Vijesti

Sindikat medija je, tokom minulih deset godina, imao nemjerljiv doprinos u zaštiti prava i integriteta novinara/ki  i  jačanju  solidarnosti u podijeljenoj medijskoj zajednici.  U više slučajeva i sama sam osjetila koliko je podrška Sindikata važna i koliko je, nekad i jedina,  brana između nas i, nažalost, i dalje  brojnih i krupnih izazova  s kojim se srećemo  zbog bavljenja ovim poslom.

Milan Žurić, Agencija MINA

Društvene i političke promjene posebno pogađaju medijske radnike koji nerijetko, zbog prirode svog posla, u njima direktno učestvuju. Zato je veoma važno da im se omogući da svoj posao rade slobodno i da budu adekvatno plaćeni. U posljednjih deset godina upravo je Sindikat medija bio prva linija odbrane prava i sloboda medijskih radnika.

Miomir Maraš, Radio – Televizija Crne Gore

Sindikat medija Crne Gore smatram da je značajno upoznao javnost sa ulogom i položajem medijskih profesionalaca, ukazao na vidljivost njihovih problema i doprinio jedinstvu vrlo podijeljene profesije.

Značaj sindikalnog organizovanja je izuzetno bitan, čega prvo mi sami moramo biti svjesni. Uostalom, kako je tripartitno pregovaranje oko najvažnijih pitanja u radnim odnosima, sindikat je prvi koji štiti naša prava. Sindikat medija je objedinio i Sindikat zaposlenih u RTCG, pomaže u rješavanju aktuelnih problema, istražuje uslove u kojima medijski profesionalci rade, međunarodno se povezuje i utiče na edukaciju kako novinara, tako i studenata novinarstva.

Dugo je bila zanemarivana uloga sindikata u medijskoj profesiji i često su sindikalci bili ili ispostave menadžmenata ili taoci ličnih interesa. U medijskoj profesiji koja je u novije vrijeme sve više obespravljena, Sindikat medija je tu da takvo stanje promijeni, kao i sindikati pojedinih medija koje je ovaj krovni sindikat objedinio. Posebno sindikat ima značaj u novije vrijeme kada je sigurnost novinara i građana uopšte dovedena u pitanje, s obzirom na finansijske, globalne i nacionalne krize. Smatram kao legalista, da je jedino ispravno biti dio sindikata i to onog pravog koji se bori za sindikalna prava i da mjesečno izdvajanje za sindikat je simbolično pri benefitima koje možemo imati od rada sindikata.

Sindikat medija Crne Gore okupio je osim pojedinih sindikata medija, vrsne profesionalce iz novinarske profesije koji učestvuju u radu sindikata, istraživanjima, snimanjima spotova, te borbi za sindikalna prava, vidljivosti u tradicionalnim, ali i u društvenim medijima, te kod centara moći i donosilaca odluka, od kojh zavisi rad medija i položaj novinara i svih medijskih profesionalaca.

Ponavljam, Sindikat medija CG je bitan da bi bili međusobno solidarniji u medijima.

Odajem priznanje iskrenim i agilnim profesionalcima i sindikalcima, uz želju da se zajedno i uspješno izbore za svoja i naša prava.

Jovo Martinović, freelance novinar

Sindikat medija Crne Gore je do sada veliki broj puta opravdao značaj sindikalnog organizovanja radi stvaranja boljih uslova za zaposlene i njihovu zaštitu na poslu. Kolegijalnost i solidarnost je nešto što veoma cijenim u SMCG i u šta sam se uvjerio na vlastitom primjeru u trenutku kada mi je trebala pomoć i podrška. Zajedno smo jači!

Željka Vučinić, dnevni list Vijesti

To što svaki novinar u Crnoj Gori može očekivati da će ga, ukoliko bude doživio neko neprijatno iskustvo tokom obavljanja radnog zadatka ili je na bilo koji drugi način ugrožen, u najskorijem roku pozvati neko iz Sindikata medija da ga pita kako je i da li mu je potrebna pravna pomoć, je najjednostavniji pokazatelj koliko je SM važan za cjelokupnu medijsku zajednicu.

Tatijana Mandić, TV Budva

Osnivanje Sindikata medija poboljšalo je položaj zaposlenih kao i njihov osjećaj sigurnosti. Medjutim samo udruživanje medija u Sindikat nije obezbijedio međusobnu solidarnost medija kao ni solidarnost članova Sindikata unutar nekog medija već je to cilj koji tek treba da ostvarimo.

Značaj postojanja medijskih sindikata lijepo ilustruje i jedno davno obrazloženje Višeg suda u Podgorici koji je odlučujući da neke od tadašnjih uhapšenih čelnika budvanske opštine ne pusti iz pritvora naveo da bi takva odluka revoltirala Sindikate TV Budva. Zašto je jedan Viši sud svoju odluku vezao za sindikate jednog medija mogu samo da pretpostavim.

Darko Bulatović, Radio – Televizija Crne Gore

Formiranje Sindikata medija smatram jednim on ključnih događaja kad je u pitanju borba za prava novinara. Iako je sve krenulo sa puno entuzijazma s jedne i sa više nego skromnom infrastrukturom s druge strane, Sindikat je uspio da opstane, traje i jača i postane nezaobilazan faktor kad je pitanju ukazivanje na položaj i prava medijskih radnika u CG. Posebno sam cijenio agilnost rukovodstva da kroz razne projekte održava svoj rad, konstantno okuplja i edukuje medijske poslenike, ali i mlade ljude koji planiraju da uđu u novinarske vode. Nadam se da će u narednim periodu još više jačati svoju ulogu i omogućiti da naša profesija bude cijenjena i plaćena u skladu sa izazovima, odgovornošću i opasnostima koje nosi sa sobom.

Jelena Jovanović, dnevni list Vijesti

U godinama opšte pometnje, maksimalno polarizovanih medija i užasnog socio-ekonomskog statusa novinara, djelovanje Sindikata medija vraća nadu da će nam, jednom, svima biti bolje. Da bi došli do toga, ne smijemo odustati od zajedničkog cilja – borbe za naša prava i profesionalnu slobodu.

Danijela Lasica, Televizija Vijesti

Za osnivanje sindikata nije potrebna bilo kakva dozvola. Po Ustavu  zaposleni su slobodni da osnuju sindikat, što znači da je za njegovo osnivanje potrebno samo da postoji želja zaposlenih da se udruže. I u tome je ključna riječ i moć svakog sindikata, pa i Sindikata medija  – udruživanje. Mislim da je za ovih 10 godina Sindikat medija dosta uradio na poboljšanju statusa zaposlenih. Uvijek može, i mora bolje. Ipak, moramo da shvatimo, da najčešće nije sve na sindikalnim vođama i predstavnicima sindikata. Mi, članovi sindikata, svaki ponaosob dužni smo da podignemo glas za sebe i za druge. Samo zajedno možemo doći do onog što nam pripada.

Tufik Softić, Radio Berane

Veoma dobro se sjećam kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Sindikata medija. Bio je to pionirski poduhvat u Crnoj Gori u toj oblasti. Sjećam se i da je bilo mnogo skepse oko toga da li će i kako zazivjeti nova medijska asocijacija, ali se vrlo brzo pokazalo da je to bio pun pogodak. Upravo u to vrijeme meni lično Sindikat medija je priskocio u pomoć u trenutku kada mi je bilo vrlo tesko zbog situacije u kojoj sam se nasao poslije ponovljenog napada 2013. godine. Tada je Sindikat medija organizovao veliki protest ispred Ministarstva unutrasnjih poslova i pozvao medjunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na tadašnje crnogorske vlasti. Stalnim skretanjem pažnje na moj slucaj, Sindikat medija je pomogao da se makar dodje do presude da je država vodila nedjelotvorne istrage. Meni je u svemu najbitnije da sam osjetio da nisam sam, da preko Sindikata medija imam podršku ukupne medijske zajednice. Zbog toga sam danas zadovoljan sto sam bio medju onima koji su ucestvovali u osnivanju Sindikata medija, i još vise zadovoljan kada danas sagledam koliki je njegov znacaj na medijskoj sceni i koliko je doprinio udruživanju medijskih radika i njihovoj borbi sa radna prava unutar svojih redakcija.

Marija Pešić, freelance novinarka

Sindikat medija je jedan od rijetkih koji je mlade i njihove potrebe aktivno uključio u svoj rad i dugoročne ciljeve. Novinarski posao je jako stresan i zahtjevan. Novinari su već na početku karijere izloženi raznim prijetnjama, pritiscima, napadima i neprevadama, kako od strane publike tako i od poslodavaca i rukovodioca medija. Sindikat medija se najprije, u komunikaciji sa mladim novinarima, informisao o njihovim potrebama i problemima. Nakon toga, mladi su aktivno uključeni u rad i donošenje odluka kada su u pitanju medijske politike koje SMCG zagovara. Tako je olakšan, inače nimalo lak, posao mladim novinarima koji često zbog pomenutih problema bivaju demotivisani za rad. Na taj način, Sindikat medija ne samo da u realnom vremenu ima pozitivan efekat, već će se plodovi ovog rada pokazati na duže staze – kada medijska scena bude u rukama unaprijed osviješćenih novinara koji znaju svoja prava, i još važnije, prava svojih zaposlenih.