Frilenserima omogućeno akreditovanje za Predsjedničke izbore

PrintSC https://dik.co.me/

Državna izborna komisija (DIK) uvažila je prigovor pojedinih kolega i koleginica – slobodnih novinara i novinarki i biće im omogućeno da se akredituju za praćenje Predsjedničkih izbora i bez slanja elektronske prijave sa domena medija, kako je prvobitno bilo predviđeno.

Postupkom za akreditovanje medija koji će izvještavati o izborima za izbor Predsjednika Crne Gore koji će se održati 19. marta 2023. godine, prvobitno je bilo predviđeno da svi novinari i novinarke elektronsku prijavu vrše isključivo preko domena medija, što bi onemogućilo frilensere da se prijavljuju.

Sindikat medija Crne Gore obratio se DIK-u sa molbom da razmotri takvu odredbu, uz podsjećanje da je u okviru Sindikata od decembra aktivna Sekcija mladih i frilensera, slobodnih novinara i novinarki koji nemaju matični medij.

“Razmotrili smo Vaš zahtjev i smatramo da je potpuno opravdan.
Svim zainteresovanim novinarima i novinarkama biće omogućeno da se akredituju za praćenje izbora 19. marta 2023. godine”, saopštili su Sindikatu iz DIK-a.