Aktivnosti

Bez kolektivnih ugovora i sindikalnog organizovanja nema boljih uslova rada

bez-kolektivnih-ugovora-i-sindikalnog-organizovanja-nema-boljih-uslova-rada

Sindikat medija Crne Gore, u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata, organizovao je 20. oktobra okrugli sto “Radna prava novinara i medijskih radnika” na kojem je, pored predstavnika Sindikata, učestvovala i direktorka Evropske federacije novinara (EFJ) Renata Šreder kao i kolege iz sindikata iz Hrvatske, Srbije i Makedonije i predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore i Inspekcije rada. Organizaciju događaja finansijski je podržala Fondacija Fridrih Ebert.

Učesnici su zaključili da je nepostojanje adekvatnih kolektivnih ugovora u medijima, kojima se preciziraju prava zaposlenih, glavni problem, i da je sindikalno organizovanje način za prevazilaženje tog problema.

Direktorka EFJ Renata Šreder rekla je da je posjetila države regiona i ocijenila da je novinarstvo u kritičnoj situaciji. Prema njenim riječima, vlasnici medija eksploatišu novinare, najčešće one koji su honororano angažovani ili koji nemaju ugovor, a često su članovi sindikata predmet uznemiravanja.

“Pokušaj poslodavaca da koriste ekonomsku krizu, kao paravan za napade na postojeće kolektivne ugovore i radnička prava, sve više postaje realnost. Takođe postoji uporna razlika u nadokanadama u odnosu na pol, različito se plaća ženama i muškarcima”, istakla je Šreder.

Kako je kazala, iz perspektive EFJ, jedini odgovor je kolektivno organizovanje i djelovanje, kao i postojanje socijalnog dijaloga.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović kazala je da je poražavajuće što je za crnogorske medije mnogo interesantnije međusobno obračunavanje, dok je djelimično interesantna priča o medijskim nasrtajima i napad na medijske radnike.

“Obje te teme su interesantnije od iznošenja u javnost načina na koji sami ti mediji tretiraju svoje zaposlene, bio on dobar ili loš, a dobrih primjera je nažalost malo”, navela je ona. Kako je objasnila, to je razumljivo jer se za političku priču i fizičke nasrtaje može kriviti neko drugi, “a odgovornost za uslove u kojima rade ljudi koje oni zapošljavaju je isključivo na poslodavcima”.

“Treba da nađemo način da ne poklanjamo svoj rad i da se prestane sa kašnjenjem zarada i neuplaćivanja doprinosa”, zaključila je Camović.
Gabrijela Galić predstavnica Sindikata novinara Hrvatske istakla je da je da su u toj zemlji sindikalni povjerenici zaštićeni i ne mogu dobiti otkay isključivo zbog svog sindikalnog angažmana.

„Mislim da bismo trebali ovdje snažno podržati naše kolege u Sindikatu medija Crne Gore, prije svega koleginicu Marijanu Camović koja je sebe izložila kao prvu osobu sindikata i zbog toga je kažnjena otkazom. Takve stvari se ne smiju događati“, naglasila je ona.

Ona je podlijelila i iskustvo Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ističući da tokom pregovaranja i nakon ulaska, EU nije pomogla što se tiče medijske scene.

„Nemojte očekivati da će pregovori sa Evropskom unijom riješiti problem medijske scene i prava novinara i ostalih medijskih radnika u Crnoj Gori. To morate riješiti sami, vlastitim radom i vlastitim angažmanom“, zaključila je Galić.

Predstavnik Sindikata novinara Srbije, Dejan Gligorijević, rekao je da problem u toj državi predstavlja veliki broj medija.

“Mi imamo preko hiljadu medija, za ekonomsku situaciju i broj stanovinika, to nije održiv broj”, kazao je on dodajući da je gašenje, zatvararanje, gubitak posla u medijima nešto što je van kontrole i što predstavlja problem.

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.