Saopštenja

Bezbjednost novinara i sloboda medija u regionu zabrinjavajući

bezbjednost-novinara-i-sloboda-medija-u-regionu-zabrinjavajuci

Situacija po pitanju bezbjednosti novinara na Zapadnom Balkanu i dalje je vrlo zabrinjavajuća, kazao je predsjednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjeregard drugog dana konferencije “Sloboda medija i bezbjednost novinara na Zapadnom Balkanu”, koja je održana u Podgorici.

Bjeregard je rekao da je i stanje slobode medija u regionu loše i da je zato veoma dobro što su se udruženja novinara i sindikati na Zapadnom Balkanu udružili u odbrani medijskih sloboda u regionu.

Predstavnica Savjeta Evrope, Lejla Dervišagić kazala je da su prevencija, zaštita, pokretanje istraga i promocija svega toga – ključne preporuke Savjeta Evrope državama članicama za jačanje bezbjednosti novinara.

Dervišagić je rekla da Savjet Evrope, preko svoje platforme, već nekoliko godina bilježi slučajeve napada na novinare u Evropi i analizira mogućnosti za njihovo rješavanje.

“Cilj je da se države članice prisile da promjene postojeće stanje”, kazala je Dervišagić. Ona je rekla i da su preko platforme Savjeta Evrope u ovoj godini zabilježena 122 slučaja napada na novinare u Evropi i, nažalost, 4 ubistva.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović, poručila je da država Crna Gora neozbiljno shvata platformu SE i da joj treba i do 10 mjeseci da odgovori Savjetu Evrope na pitanja o napadima na novinare.

“Država je čak tražila i da se tri slučaja napada na novinare u Crnoj Gori skinu sa platforme SE iako nisu pravosnažno riješeni”, rekla je Camović. Ona je ocijenila i da je velika sramota što su crnogorska policija i tužilaštvo dozvolili zastaru slučaja napada na novinara Mladena Stojovića.

Član crnogorske Komisije za praćenje istraga napada na novinare Dalibor Tomović kazao je da početkom naredne godine nastupa zastara u 3 slučaja napada na redakciju i imovinu lista Vijesti. Tomović je rekao da je Komisija do sada usvojila 5 izvještaja o napadima koje su pretresli.

“Izvještaje, sa preporukama, usvojila je Vlada i sada čekamo da vidimo da li će se te preporuke primijeniti”, rekao je Tomović.

Osnovna državna tuziteljka u Podgorici, Ljiljana Klikovac, negirala je da u nekim slučajevima napada na novinare uskoro zastupa zastara, pozivajući se na podatke tužilaštva. Ona je kazala i da bi poboljšanju bezbjednosti novinara i bržem rješavanju napada pomogli zajednički seminari policije, tužilaštva i novinara.

Predsjednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani rekao je da je prošle godine u njegovoj zemlji zabilježeno 18 napada na novinare, a ove 6 i da je situacija nešto bolja od promjene vlasti.

“Ono što zabrinjava je politika nekažnjivosti jer većina slučajeva iz ranijeg perioda nije riješena”, kaže Selmani.

On tvrdi i da policija u Makedoniji skriva napadače na novinare u nekim slučajevima.

Konferencija u Podgorici, tokom dva dana, okupila je oko 100 učesnika, a organizovala ju je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara, čiji je član i Sindikat medija Crne Gore.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.