Saopštenja

17 godina od ubistva Duška Jovanovića

case-of-murder-of-dusko-jovanovic-to-be-placed-on-coe-platform
Foto: dan.co.me

Ubistvo direktora i glavnog i odgovornog urednika lista „Dan” Duška Jovanovića tamna je mrlja na obrazu države Crne Gore i nadležnih institucija koje ni nakon 17 godine nisu uspjele da u potpunosti rasvijetle najteži zločin u istoriji crnogorskog novinarstva. Nalogodavci i izvršioci ubistva Jovanovića i dalje ostaju nepoznati a sve je slabija nada da će ikada biti i otkriveni. I pored brojnih propusta, koje su priznali i sami nadležni, nije bilo ni profesionalnih sankcija za one koji su zakazali u istrazi slučaja koji, jednostavno, nije smio ostati neriješen zbog njegove težine i brutalnosti. Iako je i stara vlast tvrdila, a i nova tvrdi, da postoji politička volja da se slučaj rasvijetli, protok vremena ne daje za pravo da se može očekivati tako nešto.

Pozivamo Vrhovno državno tužilaštvo i novi menadžment Uprave policije da ovaj slučaj ponovo stave u vrh prioriteta u svom radu, odnosno da rade na otkrivanju nalogodavaca i ubica kao da se zločin desio juče. Posebno je važno da se do kraja ispitaju saznanja koja je, kako je prošle godine saopštila sestra ubijenog Jovanovića, Danijela Pavićević, iznio bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović – da policija zna ko je bio u autu iz kog je pucano na Jovanovića ali da nema materijalne dokaze. Takođe, potrebno je do kraja i nezavisno ispitati ko je sve napravio propuste koji su doveli do nerješavanja zločina, a što je prošle godine saopštio i tadašnji ministar pravde Zoran Pažin. Smatramo i da bi bilo djelotvorno da nova Vlada angažuje stranog eksperta koji bi sagledao šta je sve urađeno u istrazi ubistva. To je još prije 3 godine predložila Komisija za istrage napada na novinare ali i pored obećanja bivše Vlade, to nije učinjeno.

Jasno je da dok ne bude u potpunosti riješeno ubistvo Jovanovića, sloboda medija u Crnoj Gori nikad neće biti dostignuta u cjelini niti će pravda biti  zadovoljena, a upitno je i da li država koja ima težak balast neriješenog ubistva novinara može uopšte da se nada da će u skoroj budućnosti biti primljena u evropsku zajednicu demokratskih društava.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.