Unaprijediti psihološko blagostanje medijskih radnika

Photo: OSCE Mission to Montenegro

Dok se fizičko nasilje nad novinarima smanjilo posljednjih godina, oblici napada su evoluirali, poprimajući perfidnije i štetnije forme. Ako ostanu netretirane, ove novije prijetnje mogu imati duboke posljedice po medijske profesionalce. Prepoznajući hitnost ovog pitanja i podržavajući rad novinara, Misija OEBS-a u Crnoj Gori, na zahtjev Sindikata medija Crne Gore, organizovala je 27. i 28. jula u Sutomoru radionicu o psihološkom blagostanju i podršci medijskim uposlenicima.

Photo: OSCE Mission to Montenegro

Na radionici je predstavljen Priručnik za bolje razumijevanje psihološkog blagostanja zaposlenih u medijima, koji su izradili Misija i Sindikat medija. Ovaj važan resurs sadrži alate i smjernice koji pomažu novinarima da se izbore sa stresnim i kriznim situacijama sa kojima se često suočavaju tokom svog rada.

Photo: OSCE

Obuku su vodili istaknuti novinar BIRN-a Milorad Ivanović i iskusna psihološkinja Dragana Đokić. Dvanaest novinara iz nacionalnih i lokalnih crnogorskih medija obučeno je da postanu kontakt osobe za psihološku podršku u svojim medijskim kućama.

Koristeći vještine stečene na obuci, kao i alate i tehnike iz Priručnika, kontakt osobe će moći da pruže adekvatnu podršku svojim kolegama onda kada im je potrebna. Ovo je posebno relevantno s obzirom na alarmantan porast onlajn i oflajn napada i uvreda upućenih novinarima, pri čemu su novinarke češće mete takvih napada.

Prva radionica psihološke prve pomoći za medijske radnike u Crnoj Gori organizovana je u junu 2023. godine.