Indikatori za nivo slobode medija i bezbjednosti novinara 2017.

logo wb 111Sindikat medija Crne Gore objavio je u novembru 2017. godine drugi izvještaj “Indikatori za nivo slobode medija i bezbjednosti novinara”. Ovaj izvještaj predstavlja nalaze istraživanja sprovedenog od septembra 2016. do septembra 2017. godine, u okviru projekta Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara, koji sprovode Sindikat medija Crne Gore i nacionalna udruženja novinara u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

Opširnije...

SMCG predstavio istraživanje „Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara“

Webp.net compress imageViše od polovine crnogorskih novinara smatra da je njihov ekonomski položaj u protekloj godini dosta oslabio a samo 6% da se dosta popravio, pokazalo je drugo istraživanje pod nazivom – „Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara“, koje je uradio Sindikat medija Crne Gore.

Predstavnici SMCG su izrazili i solidarnost sa zaposlenima u RTV Pljevlja koji su od 17. novembra u štrajku zbog pet neisplaćenih zarada.

Opširnije...

Građenje povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj

unnamed 1“Kako unaprijediti prekarno stanje u novinarstvu u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj” bila je tema konferencije za medija koju je održala Evropska federacija novinara (EFJ) 14. novembra u Press klubu u Briselu. Pres konferencija je dio projekta EFJ “Građenje povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj”, koji je finansijski podržao UNESCO i Evropska unija.

Opširnije...

Predstavnici SMCG prvi put u posjeti Radiju Rožaje

rožajeRadio Rožaje jedan je od rijetkih lokalnih javnih emitera na sjeveru Crne Gore koji ima modernu opremu ali dijeli sudbinu drugih kada su u pitanju finansije.

U to su se uvjerili i predstavnici Sindikata medija Crne Gore, koji su se tokom posjete Rožajama sastali sa dijelom zaposlenih u ovom radiju kao i sa direktorom Mirsadom Felećom.

Opširnije...

Predstavnici SMCG u posjeti Radiju Berane

berane 2017Predstavnici Sindikata medija Crne Gore, u okviru novog kruga posjeta medijima, obišli su kolege u lokalnom javnom emiteru Radio Berane.

Kao i ostali lokalni javni servisi, i Radio Berane se i dalje suočava sa problemima po pitanju finansiranja. Prije dvije godine, kada je došlo novo rukovodstvo na čelu sa direktorom Tufikom Softićem, zaposlenima se dugovalo 13 plata.

Opširnije...

SMCG počeo novi krug posjeta članstvu

22901530 1590357414364971 452919064 nKašnjenje zarada, neuplaćivanje doprinosa i manjak zaposlenih, samo su dio problema sa kojima se suočavaju zaposleni u Radio Televiziji Pljevlja.

Članovi Sindikalne organizacije informativne djelatnosti, zaposleni u RTV Pljevlja, istakli su da je suština problema loš odnos Opštine prema tom lokalom emiteru, jer samo oni ne dobijaju redovno zarade.

Opširnije...

Kroz pregovore do boljih uslova rada

magoz illustration media censorshipPredstavnici reprezentativnih granskih sindikata i poslodavaca počeli su pregovore o novom Granskom kolektivnom ugovoru za oblast medija.

Pregovori su pokrenuti na inicijativu Sindikata medija Crne Gore, a u ime zaposlenih u medijima, u pregovorima učestvuju i predstavnici Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti Crne Gore.

Opširnije...

SMCG poziva kolege da podrže kampanju

Kampanja SMCGSindikat medija Crne Gore pokrenuo je danas kampanju „Novinarstvo je važno! Novinari su važni!“ koja bi trebalo da ukaže na značaj novinarstva i uslove u kojima rade naše koleginice i kolege. Kampanja je krajnje afirmativna, a njen osnovni zadatak je da se pokuša ukazati na važnost slobode medija i na probleme sa kojima se zaposleni u crnogorskim medijima suočavaju.

Opširnije...

Od MUP-a traži 75.000 eura

gojko raicevic 1Suđenje po tužbi ured­nika in­for­ma­tiv­nog por­ta­la IN4S Goj­ka Ra­i­če­vića pro­tiv Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va nastavljeno je danas saslušavanjem svjedoka – novinara Srpske TV Gorana Ćetkovića.

Ra­i­če­vić je u tu­žbi pro­tiv MUP-a tra­žio da mu se na ime ne­ma­te­ri­jal­ne šte­te is­pla­ti 75.000 eura zbog tor­tu­re od stra­ne slu­žbe­ni­ka po­li­ci­je ko­ju je pre­tr­pio u tri na­vra­ta.

Opširnije...

Članarina

Redovnom uplatom članarine pomažete borbu za prava zaposlenih u medijima

550-14440-25

Societe Generale banka

Tvoja prava naša sloboda

SMCG je član

unija fip

fei

Donatori

B927.tmp USA EMBASSY seal

fip