SMCG poziva kolege da podrže kampanju

Kampanja SMCGSindikat medija Crne Gore pokrenuo je danas kampanju „Novinarstvo je važno! Novinari su važni!“ koja bi trebalo da ukaže na značaj novinarstva i uslove u kojima rade naše koleginice i kolege. Kampanja je krajnje afirmativna, a njen osnovni zadatak je da se pokuša ukazati na važnost slobode medija i na probleme sa kojima se zaposleni u crnogorskim medijima suočavaju.

Opširnije...

Od MUP-a traži 75.000 eura

gojko raicevic 1Suđenje po tužbi ured­nika in­for­ma­tiv­nog por­ta­la IN4S Goj­ka Ra­i­če­vića pro­tiv Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va nastavljeno je danas saslušavanjem svjedoka – novinara Srpske TV Gorana Ćetkovića.

Ra­i­če­vić je u tu­žbi pro­tiv MUP-a tra­žio da mu se na ime ne­ma­te­ri­jal­ne šte­te is­pla­ti 75.000 eura zbog tor­tu­re od stra­ne slu­žbe­ni­ka po­li­ci­je ko­ju je pre­tr­pio u tri na­vra­ta.

Opširnije...

Završeno suđenje za naknadu nematerijalne štete 

Tufik Softić suđenje 700x525Završnim riječima advokata i zastupnika države u Osnovnom sudu u Podgorici danas je završeno suđenje po tužbi novinara Tufika Softića, protiv države Crne Gore, zbog devetogodišnje neefikasne istrage.  Sud će presudu u ovom slučaju donijeti 20. oktobra.

Opširnije...

Mediji i NVO da prijave projekte

logo wb 111Hrvatsko novinarsko društvo u saradnji s partnerskim organizacijama iz regiona, među kojima je i Sindikat medija Crne Gore, poziva organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije koje se bave zaštitom ljudskih prava da se u partnerstvu s novinarima, njihovim  udruženjima, sindikatima, mrežama i medijskim organizacijama prijave za finansijsku podršku putem programa malih grantova “Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”.

Opširnije...

Predstavnici novinarskih organizacija regiona sa sastanka u Podgorici poslali jasnu poruku

 

pres konferncija„Sloboda medija i bezbjednost novinara ugroženi su u cijelom regionu a napadi na novinare i medije se moraju tretirati kao napadi na sve građane“,  saopšteno je na konferenciji za medije predstavnika novinarskih organizacija  Zapadnog Balkana u Podgorici.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković rekao je da su u regionu zabilježeni brojni napadi i nekoliko ubistava novinara, koja još nisu riješena, kao što je slučaj ubistva glavnog urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića.

Opširnije...

Sastali se predstavnici SMCG i Uprave policije

UP 1Predstavnici Uprave policije (UP) primili su juče predstavnike Sindikata medija Crne Gore (SMCG), na njihov zahtjev, kako bi razgovarali o rješavanju slučajeva napada na novinare i povećanju bezbjednosti medijskih radnika.

Sastanku su u ime UP prisustvovali savjetnik direktora Uprave policije Sead Frljučkić, šef Sektora kriminalističke policije Enis Baković, šef Operativno-komunikacionog centra Mladen Marković i predsjednik Sindikata UP Mladen Šuškavčević, a ispred SMCG – predsjednica Marijana Camović, potpredsjednik Radomir Kračković i saradnica u Stručnoj službi Bojana Laković.

Opširnije...

Nakon četiri godine pregovora postignut dogovor

15555144 10154498408318551 1460369945 oZaposleni u Radio-televiziji Budva početkom juna dobili su Kolektivni ugovor, dokument kojim su definisana prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca. To je ujedno i prvi kolektivni ugovor u Crnoj Gori koji je usvojen u djelatnosti medija.

Kolektivni ugovor RTV Budva usvojen je na 53 sjednici Savjeta te medijske kuće, nakon više od 4 godine pregovaranja.

Opširnije...

U Bukureštu održana Skupština EFJ

bucharest17 800x400Sloboda medija u Evropi je došla do kritične tačke i neophodan je preokret zbog dramatičnih izazova sa kojima se suočavaju novinari/ke, ocjenio je šef odsjeka za informaciono društvo Savjeta Evrope Patrick Penninckx otvarajući godišnju Skupštinu Evropske federacije novinara (EFJ) koja je održana u Bukureštu 18. i 19. maja.

Opširnije...

Učestvujte u regionalnoj akciji povodom Svjetskog dana slobode medija

ilustracija sloboda stampeSindikat medija Crne Gore učestvovaće po peti put u regionalnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" koja se organizuje povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija.

Pozivamo članstvo, kao i sve zaposlene u medijima, da 3. maja, od 11:55 do 12:00 sati, simboličnom akcijom upozore čitaoce, gledaoce i slušaoce na svoj sve lošiji položaj i iskažu solidarnost sa kolegama i koleginicama.

Opširnije...

Članarina

Redovnom uplatom članarine pomažete borbu za prava zaposlenih u medijima

550-14440-25

Societe Generale banka

Tvoja prava naša sloboda

SMCG je član

unija fip

fei

Donatori

B927.tmp USA EMBASSY seal

fip