SafeJournalists

SafeJournalists: Physical Attacks on Journalists in North Macedonia and Bosnia and Herzegovina

Novinar i vlasnik portala Times.ba Mirza Dervišević zadobio je teže povrede kada je napadnut na ulici u Brčkom, Bosna i Hercegovina. U Sjevernoj Makedoniji, snimatelja i novinarke TV Alsat-a Eru Đakovu i Saru Hodžu napao je vlasnik berbernice u skopskoj čaršiji.

Napad na Mirzu Derviševića desio se u subotu uveče, kada je nepoznata osoba fizički nasrnula na Derviševića i nanijela mu teže povrede glave. Dervišević živi u inostranstvu, a u trenutku napada bio je na godišnjem odmoru u Brčkom. Novinar je napad detaljno opisao policiji, te su, po njihovim riječima, preduzete sve radnje kako bi se počinilac uhvatio.

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je fizičko nasilje prema kolegi Derviševiću. Iz udruženja skreću pažnju na učestalo nasilje prema novinarima/kama i stvaranje neprijateljskog okruženja za sve medijske radnike/ce i aktiviste/kinje koji kritički promišljaju i pišu o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.  „Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili poslednjih mjeseci – zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcionisanje osoba i/ili grupa  koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti. Novinari/ke moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smiju biti meta napada zbog svog posla i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku“, naglašavaju iz BH novinara.

U Sjevernoj Makedoniji juče je, dok su snimali promotivne priloge za emisiju u skopskoj čaršiji na javnoj površini, snimatelja (koji je želeo da ostane anoniman) i novinarke TV Alsat-a Eru Đakovu i Saru Hodžu, napao vlasnik jedne berbernice u čaršiji. On je izašao iz jedne od radnji sa makazama i obratio im se verbalnim uvredama i prijetnjama po život, te nanio povrede glave snimatelju. Tokom fizičkog napada, oštećena je i oprema za snimanje. 

Iz Udruženje novinara Makedonije (ZNM) naglašavaju da je za prijetnje po život kao krivično djelo predviđena Krivičnim zakonikom, a MUP i Tužilaštvo treba hitno da ih istraže i procesuiraju i kazne počinioca kako bi spriječili ovakva krivična djela u budućnosti. „Kada se u dijelu društva stvori atmosfera uvreda, optužbi i etiketiranja novinara/ki, to se obično završi fizičkim napadom. Ovog puta, s obzirom da je napadač nosio oružje, moglo je biti i gore. Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti efekte novog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu za napad na novinara/ku.”, istakao je Mladen Čadikovski, predsednik ZNM-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama Udruženju BH novinari i Udruženju novinara Makedonije i žestoko osuđuje fizičke napade na medijske radnike/ce. Mreža poziva nadležne institucije u BH i Sjevenoj Makedoniji da  reaguju po hitnom postupku i što prije pronađu i adekvatno kazne počinioce i time pokažu odlučnost da zaštite medijske radnike/ce.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 22.8.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

You may also like

Comments are closed.