mnflag  ukflag

SMCG reagovao na napad na dopisnika Večernjih novosti iz Pljevalja

Pljevlja Automobil nakon pozara foto M Drobnjak 1 1 700x394Sindikat medija Crne Gore zahtjeva od Uprave policije i pljevaljskog Osnovnog državnog tužilaštva da hitno istraže okolnosti pod kojima je zapaljeno vozilo novinara Miroslava Drobnjaka i da bez odugovlačenja utvrde ko je i zbog čega to uradio.

Vozilo kolege Drobnjaka, dopisnika Večernjih novosti iz Pljevalja, je zapaljeno još 11. oktobra i to je, kako je pokazao nalaz vještaka, urađeno namjerno.

Zahtjevamo da država odradi svoj posao na ozbiljan način, i da nadležne institucije saopšte da li je po službenoj dužnosti formiran predmet, kako je kvalifikovano krivično djelo i šta je urađeno do sada. Tražimo i da se ispita da li je napad na kolegu Drobnjaka motivisan njegovim novinarskim radom.

Od događaja je pošlo više od mjesec, nalaz vještaka je urađen 20. oktobra (devet dana nakon događaja), dok je Drobnjak o tome obavješten tek juče. Prema našim saznanjima policija do juče nikog nije saslušala povodom napada na Drobnjaka. Mi ne želimo da vjerujemo da u ovom slučaju još bukvalno ništa nije urađeno i zato i tražimo odgovore. Ako je prije objavljivanja nalaza vještaka neko i sumnjao da je do paljenja auta došlo spontano, sada je i ta sumnja otklonjena i nema izgovora za nepostupanje.

Podsjećamo policiju i tužilaštvo, ali i cjelokupnu javnost, da slični slučajevi napada na novinare u Crnoj Gori nijesu riješeni i nema ni izgleda da će biti. Zbog toga i apelujemo da se na slučaj napada na Drobnjaka, koji nije jedini novinar koji živi u strahu od napadača koji su na slobodi, obrati naročita pažnja i da se ne čine iste greške kao u prošlosti jer nerješeni slučajevi napada na novinare su teret cijele države.

SMCG će pratiti slučaj napada na kolegu Drobnjaka i postupaje institucija od kojih zahtjevamo profesionalan odnos i brzu i efikasnu istragu.

GO SMCG

Članarina

Redovnom uplatom članarine pomažete borbu za prava zaposlenih u medijima

550-14440-25