mnflag  ukflag

Preispitati odluku o ukidanju zaštite Softiću

303616Sindikat medija apeluje na Upravu policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova da još jednom preispitaju odluku o ukidanju zaštite koju ima novinar Tufik Softić i koja mu je od februara 2014. godine omogućavala bezbjedniji život. Podsjećamo da razlozi zbog kojih je fizički vid zaštite uveden nijesu prestali, naprotiv, sudeći upravo prema Softićevim riječima, on se osjeća manje bezbjedno nego ranijih godina.

Podsjećamo i na činjenicu koje su svesne policijske starješine ali i cijela crnogorska javnost – još nije utvrđeno ko je u dva navrata brutalno napao Softića.

Smatramo da se ovakvom odlukom šalje loša poruka onima koji su napadali Softića, ali i ostale crnogorske novinare, a koji nikad nisu uhvaćeni. Upravo je nekažnjivost napada na novinare, odnosno neophodnost prestanka sa tom praksom, ono na šta iz Brisela redovno opominju nadležne u Crnoj Gori ali se u našoj državi ništa ne mjenja.

Sindikat medija traži i objašnjenje na osnovu koje procjene, ko je radio i kad,  je zaključeno da Softiću više nije potrebna zaštita i kako se došlo do zaključka da je on sada bezbjedan.

Posebno je zanimljiv način na koji je Softiću saopšteno da će mu zaštita biti ukinuta – telefonskim pozivom, ali nam upravo to daje nadu da odluka nije konačna.

 

Fotografija preuzeta sa sajta vijesti.me

Članarina

Redovnom uplatom članarine pomažete borbu za prava zaposlenih u medijima

550-14440-25

Societe Generale banka

Tvoja prava naša sloboda

SMCG je član

unija fip

fei

Donatori

B927.tmp USA EMBASSY seal

fip