mnflag  ukflag

Osigurati slobodan, dostojanstven i siguran rad

imageNovinarske asocijacije iz regiona Zapadnog Balkana - Udruženje novinara akedonije, Udruženje/udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko udruženje, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije - najoštrije osuđuju brutalne prijetnje smrću Nedimu Sejdinoviću, predsjedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Dinku Gruhonjiću, programskom direktoru NDNV –a.

Prijetnje Sejdinoviću i Gruhonjiću, kao i članovima njihovih porodica upućene su anonimnim pismom, pristiglim na adresu NDNV-a u Novom Sadu, u kojem se predsjednik Sejdinović poziva da podnese ostavku, a u protivnom će on i Gruhonjić „plivati Dunavom“.

Budući da se govor mržnje, uvrede na nacionalnoj osnovi i pozivanje na nasilje prema Nedimu Sejdinoviću i Dinku Gruhonjiću periodično ponavljaju posljednjih nekoliko godina putem društvenih mreža i određenih srbijanskih medija sa ciljem zaustavljanja njihovog kritičkog novinarskog propitivanja aktuelnih događaja na srbijanskoj političkoj sceni, smatramo kako se prijetnjama mora stati ukraj, a našim kolegama osigurati slobodan, dostojanstven i siguran rad.

Predstavnici novinarskih asocijacija Regije, okupljeni na seminaru u Beogradu, iskazuju punu solidarnost sa novinarima Sejdinovićem i Gruhonjićem, te pozivaju policijske i pravosudne organe Srbije na hitnu i temeljitu istragu, kao i objavljivanje idetiteta autora prijetećeg pisma. Efikasnom istragom i kažnjavanjem počinitelja u ovom slučaju, pravosudni organi i vlasti Srbije konačno mogu i praktično pokazati svoju demokratičnost i stvarnu opredjeljenost evropskim integracijama, u kojima sloboda izražavanja i sigurnost novinara predstavljaju osnovna ljudska prava i neupitne vrijednosti pod zaštitom srbijanske države.

U Beogradu, 18.09.2016.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje/udruga BH novinari

Hrvatsko novinarsko udruženje