mnflag  ukflag

Završeno suđenje za naknadu nematerijalne štete

Tufik Softić suđenje 700x525Završnim riječima advokata i zastupnika države u Osnovnom sudu u Podgorici danas je završeno suđenje po tužbi novinara Tufika Softića, protiv države Crne Gore, zbog devetogodišnje neefikasne istrage.  Sud će presudu u ovom slučaju donijeti 20. oktobra.

Suđenje za naknadu nematerijalne štete zbog kršenja ljudskih prava počelo je u februaru, a zbog toga što u periodu od gotovo 10 godina nadležni istražni organi nijesu preduzeli sve neophodne i dostupne mjere da utvrde ko je pokušao da ga ubije ispred porodične kuće u Beranama 1. septembra 2007. godine.

Softić od suda traži da utvrdi da je zbog neefikasne i nedjelotvorne istrage državnih organa, država odgovorna za nematerijalnu štetu koja mu je nanijeta kršenjem proceduralnog aspekta prava na život i zabrane mučenja iz čl. 2 i 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosno prava na dostojanstvo i nepovrjedivost ličnosti iz čl. 28 Ustava Crne Gore.

U tužbi se tvrdi se da je država odgovorna za duševne bolove i za strah koji je Softić trpio i koji će trpjeti zbog opasnosti od ponovnog napada na njegov život, jer napadači i nalogodavci nijesu pronađeni, a u međuvremenu mu je i ukinuto policijsko obezbjeđenje. Navodi se i da je država napadače „ohrabrila nesavjesnim vođenjem istrage i na kraju obustavljanjem istrage“.

U odgovoru na tužbu država je osporila tužbeni zahtjev tvrdeći da ”uz predmetnu tužbu nije dostavljen ni jedan materijalno-pravni dokaz u prilog osnovanosti tužbenog zahtjeva, jer se o građansko-pravnoj odgovornosti Crne Gore može govoriti samo u slučaju nezakonitog i nepravilnog rada njenih organa, što tužilac nije činjenično i pravno utemeljio”.

Softić je ponovo napadnut 2013. godine, kada je u dvorištu njegove porodične kuće aktivirana eksplozivna naprava, koja je pričinila manju materijalnu štetu. Istraga nije dovela ni do otkrivanja počinilaca ovog napada.

Članarina

Redovnom uplatom članarine pomažete borbu za prava zaposlenih u medijima

550-14440-25

Societe Generale banka