mnflag  ukflag

Posjetom Monitoru završena serija sastanaka sa zaposlenima u medijima

Monitor 1Predstavnici Sindikata medija Crne Gore razgovarali su sa članovima u nedjeljniku Monitor, čime je završena serija posjeta medijima u 2016. godini. Inače, Sindikat Monitora jedna je od najmlađih sindikalnih organizacija u SMCG.

Na sastanku su pojedini zaposleni kritikovali Sindikat medija zamjerajući mu da ne ostvaruje svoju osnovnu ulogu, a to je zaštita radnih prava novinara. Takođe, zamjereno je što SMCG nije reagovao na neke izjave u prethodnom periodu, u kojima se na veoma negativan način govori o crnogorskim novinarima. Stav je da SMCG nije postao „institucija“ za novinare i da su njihova najjača oružja, kojima se mogu izboriti s raznim pritiscima „prazne strane u novinama“ i „crno u TV programu“. Odgovarajući na kritike, predstavnici Sindikata prezentovali su svoje akcije na zaštiti prava svih zaposlenih u medijima tokom protekle godine, od saopštenja, preko otvorenih pisama, do sastanaka sa ključnim donosiocima odluka, na kojima smo se direktno zalagali za bolji status medijskih radnika, ne samo novinara. Monitor 2

S druge strane, čuli su se i neki zanimljivi predlozi. Pojedini zaposleni u Monitoru smatraju da treba uvesti licence za novinare jer se pokazalo da ne može svako raditi taj posao, a stigao je i predlog da se SMCG založi za propisivanje strogih kriterijuma za osnivanje medija jer, po istoj logici, ne može svako ni da formira medij odnosno treba da ima znanje i reference iz medijske djelatnosti.

Posjete medijima finansirala je Međunarodna federacija novinara, čiji je SMCG član, preko projekta “Union to Union – Recruitment and organising in CEE 2016”.

Članarina

Redovnom uplatom članarine pomažete borbu za prava zaposlenih u medijima

550-14440-25

Societe Generale banka